• Matilde

Om østlendinger som klager på snø

Oppdatert: 13. mars 2018

Jeg har aldri noensinne klaget på snøen, verken den som falt i år eller i fjor. Aldri. Jeg har i stedet aller pliktskyldigst snørt på meg skiene og spent på meg sekken og tatt meg en tur, mens jeg i hemmelighet har drømt om våren og trekkfugler som skal snu. Det å klage på snøen er sånn som gamle damer og sørlendinger kan gjøre. Jeg vil ikke være en sånn. I utgangspunktet syns jeg det er idiotisk å klage på fenomener man ikke får gjort noe med. Da mener jeg ikke kreft og tsunamier og varme over 29 grader og sånn (jeg klager alltid på varmen og det kommer jeg nok til å fortsette med, dessverre), disse tingene syns jeg folk flest burde klage på (i tre eksemplarer til gjeldende myndighet). Egentlig syns jeg det er idiotisk å klage på fenomener man får gjort noe med også, for da er det bare å gjøre noe med det istedenfor å klage.


Greia er at jeg vanligvis ikke plages så veldig mye av snø. Jeg blir en slags trassig femåring som værer at folk hater snø og det er så mye styr og sitter fast med bilen og bussen og trikken og kaldt og jævlig, og da blir jeg bare sånn her isteden: mmmm, snøøøøø! Så gøy med snø! Så gøy å vasse i snø på joggetur, SÅ HELT UTROLIG GØY Å GÅ PÅ SKI OG SÅNN DA DERE. Koser meg i femten minus. Mer snø nå, come on, aldri nok snø, si!


Men plutselig en dag, faktisk søndag den 11. mars 2018, to uker før påske og femte måneden på rad det har snødd ustoppelig, fikk jeg nok. Jeg forsøkte å se ut av vinduet, men ble dessverre blind av all snøen. Denne vinteren har jeg kledd av og på meg, bikkjer, katter, barn, mann, jeg har tørket votter og luer og dresser og sokker, jeg har faktisk grillet et par votter på peisen, vi har bygget snøhule og snømann, vi har spadd og måkt, vi har kjørt oss fast med tohjulstrekk, elbil og firehjulstrekk, vi har blitt dratt opp av naboens traktor, vi har basa og herja og hoppa, akt og skøytet og skiet, labbet og loffet og truget, jeg har feid, kostet og vasket, jeg har fryst, svettet og bannet, jeg har fotografert rådville rådyr og forvirret elg i hagen, og foreløpig er det ikke midten av mars en gang og denne snøen kommer til å ligge helt til september, og så får vi to måneder med regn, og så kan vi banne på at den hersens snøen kommer igjen! Derfor melder jeg meg nå inn i Den Østlandske Klageklubben, og lar det stå til.


Bikkjene jeg lufter ser ikke ut til å plages av snøen. Faktisk tror jeg de koser seg innmari mye. De kommer hjem med snø i barten og snøballer på labben. De baser og herjer med meg på slep. Det eneste problemet er at skogen som regel er stengt. Stengt for dyra og stengt for meg. Der vi kan gå er det skiløyper, og da risikerer vi å bli stukket ihjel med skistaver og få hyttende never og ukvemsord slengt etter oss. For skifolket har sannelig et foruroligende spesielt forhold til skiløypene sine, (og det er i orden, så lenge folk flest har alternativer annet enn gå i skiløypa eller gå på motorveien) og off track er det... rett og slett snødd igjen. Som regel.


Så nå erklærer vi at det er nok snø. Det holder nå. Det er nok. Jeg føyer meg ublu inn i rekken av østlendinger som klager på all snøen, men før dere finnmarkinger og nordlendinger ler dere helt ihjel, så vil jeg at dere tenker nøye over dette: Forsøk å være drøye 2,5 millioner mennesker som skal ta dere rundt kollektivt (for hvis alle skulle kjørt sin egen bil osv...) på 94 575 kvadratkilometer og leve noenlunde ordinære liv i to meter snø. Til sammenligning har Nord-Norge snaut 500 000 mennesker på 112 975 kvadratkilometer. Go figure.


Takk for meg.


56 visninger

Du kan støtte Snuterbloggen på Patreon

Hei! Dette er bloggen. Den er en slags bro mellom den personlige jeg og bedriften min, Snuter. Jeg skriver om dyr, turer, løping, lesing, gadgets, samfunn og kanskje havregrøt, hvis du er riktig så heldig. 

I tillegg må jeg ha nok salt til såret, slik at det vil også komme reklame. Jeg skal prøve å ikke skrike så mye ellers. Beklager på forhånd.

snuterbloggen Matilde Linde

Følg snuterbloggen:

Følg oss på sosiale medier:

  • Instagram Social Icon

Her er det plass til annonser