• Matilde

Om fiskegrøt og annet ekkelt

Jeg er velsignet med en hund som kan spise alt mulig rart og tåler det greit. En gang gikk det gæærnt, men siden jeg anser meg selv som en relativt intelligent person som i tillegg syns spying og diaré er kjempeekkelt, også hos hunder, særlig når det går utover meg og min nattesøvn, for eksempel midt i eksamensperioden... nettopp derfor koblet jeg en viss korrelasjon mellom hundens sykdomsforløp og type middag fortært, og selv om det aller aller meste her i livet er doseavhengig, fikk Melvin aldri helgrillet kylling med dobbeltkrydret skinn noensinne igjen.


Altså, vi holder oss selvsagt unna de helt åpenbare greiene. Sjokolade, avokado, krydder, druer (Melvin spiste en ganske god porsjon druer før jeg lærte at det ikke er bra for hundenyrene), løk... Ingen jeg kjenner skreller løk og gir det til hunden sin, men det er jo løk i alt? Leverpostei, fiskepudding, middag, pølser... dessuten er all middagen vår laget med løk. Aller helst lager jeg middag til Melvin selv. Uten løk, og uten druer, avokado og sjokolade.


(Bildet fra pethelpful.com.)


Melvin spiser tørrfôr fra Taste of the Wild. Dette fôret er kornfritt, og har visstnok en perfekt sammensetning av protein og fett. Han har fri tilgang til tørrfôr hele tiden, og kan forsyne seg når han vil. Vi verken veier eller måler mengde, han er uansett aller mest opptatt av middagen sin, og det forstår jeg godt, for han får veldig gode middager! Vi snakker rå kjøttdeig, kokt fisk, kjøttavskjær, kyllinggrøt, kotelettkjøtt, og det vi skal ta for oss nå: delikatessen fiskegrøt.


Ettermiddagen hjemme hos oss foregår omtrent slik:


Familien, som består av hele fem personer (hvis du tar med de to personene med pels og fire labber) begynner å samles etter sine individuelle aktiviteter på dagtid. Med individuelle aktiviteter mener jeg selvfølgelig individuelle plikter. Jobb og livet og sånn. Stressnivået øker, det kan være lavt blodsukker og tilsvarende lav terskel for irritasjon, samtidig skal middagen både lages og fortæres i noenlunde samarbeid og god stemning. Noen ganger skal den handles først også, men det går som regel veldig greit så lenge ingen er gjerrig på bestikkelser.


To dyr stiller seg demonstrativt opp AKKURAT der man lettest snubler over dem, og hvis de merker at du unngår dem, følger de etter og setter øynene i deg til du har servert mat.


For den mjuke, grå og etter hvert så overvektige katten, foregår ikke denne aktiviteten utelukkende rundt middagstid, men omtrent hele døgnet. Hun er et matvrak, og har også blitt tvunget over på Taste of the Wild - for katter, for å redusere litt på karbohydratene og kanskje også grammene rundt bringa. Hun nøyer seg forresten ikke med å sette øynene i deg, hun kan også SLÅ etter deg hvis hun ikke får det som hun vil. Og det hun vil, det er at du fyller opp tørrfôrskåla hennes med Whiskas. Ikke noe annet. Det er egentlig veldig forvirrende, for samtidig som Fiona er et matvrak, vil hun bare ha Whiskas. Egg? Nei takk. Kjøtt? Niks. Kokt torsk? Ellers takk! Pølse? Leverpostei? Lakserogn? Andebryst? Gåselever? Biff?


Til nød kan hun ta litt tunfisk på boks (ca en teskje, og så må du kaste resten FOR DA ER DET GAMMELT), eller rå kyllingkjøttdeig HVIS PAKKEN BLE ÅPNET FOR INNEN 20 SEKUNDER SIDEN - hvis ikke er kyllingkjøttdeigen faktisk ÆSJ og Ø-D-E-L-A-G-T.


For den krøllete, lyse og egentlig ganske så smidige hunden, er tiden fra ca kl 15:45 til 18:00 hellig. Da skal det stirres til middag blir servert. Og med stirre, mener jeg S-T-I-R-R-E. Sånn stirring du merker bedre med alle de andre sansene dine, både de du har og de du ikke har, enn med synet ditt. Sånn stirring som svir på ryggen og hvis du kjenner en veldig ubehagelig stikking i nyra, så er det bare stirringa til Melvin som stikker på innvollene dine med tannpirkere mens han venter på middag.


Vi har som regel klart å tromle sammen til En Slags Middag et sted mellom 17:00 og 18:00, så det kan bli tid til en god del stirring og ståing og litt mer stirring. Før vi spiser, stikkes dagens middagsmåltid til bikkja, slik at han ikke skal stirre ned hele huset mens vi spiser, for den stirringen der kan faktisk ta fyr om den får holde på lenge nok.


Her kommer oppskrift på Melvins ekle fiskegrytegrøtmiddag:


Du trenger: *Fisk (f.eks fryst sei eller torsk i blokk) *fullkornsmakaroni eller havregryn *grønnsaker, feks gulrot og erter (det finnes faktisk en hermetikkboks som heter erter og gulrøtter, denne koster et par kroner) eller brokkoli eller hva du nå enn har tilgjengelig. Bare ikke avokado og løk og druer og sjokolade, ok? *antall egg du har råd til å avse *smør


Fremgangsmåte:

1. Hiv alt, minus egget og smøret, dette skal du røre inn til slutt nemlig, oppi en kjele og kok det ihjel.

Du får ikke gjort noe feil hittil i prosessen. Det kan bare koke. Eller ikke koke. Samme for meg og samme for Melvin, han står forresten og stirrer på deg mens alt dette koker. I denne kjelen har jeg én blokk fryst torsk, en halv pose fryste erter og en grei neve fullkornsmakaroni. Et par biter gulrot (NOTE TO SELF: kjøp flere gulrøtter og kjøp noen bokser erter & gulrøtter.)


2. Når du syns det har kokt lenge nok, dvs du er ferdig med det du forsøker å gjøre samtidig med dette, hiv alt oppi ei sil eller dørslag og la vannet renne av. Smell alt opp i en beholder, eller for eksempel kjelen du brukte. Nå kan du knekke over et egg eller to, egg er bra næring for hunder. En gang leste jeg at ett egg inneholder ca alle næringsstoffer minus c-vitaminer, men de får jo hunden ved at du tilsetter gulrotter eller erter eller annet grønnsaker hunden din liker. Deretter ta en god klatt smør eller litt olje. Jeg brukte Bremykt. Kanskje ca 70 gr. Ganske mye. Bremykt er en topp blanding av smør og olje. Hunder skal ikke ha for mye melk, med mindre du syns diaré er kult. Melvin tåler som sagt det aller meste greit, bortsett fra skinnet fra helgrilla kylling, så han kunne sikkert drukket et glass med melk uten å få noen problemer med det.


Tilbake til saken: Både torsk, makaroni og erter inneholder lite fett, så det er grunnen til at jeg øker fettmengden i middagsmaten. Hunder skal ha mer proteiner og fett,og mindre karbohydrater, enn vi mennesker.

3. Nå kommer det morsomste med hele middagen! Til nå er jo dette noe du selv kunne spist, bare ta på salt og pepper liksom. Men nå skal du mose gryta til grøt, og det er kjempekult fordi noe du like gjerne kunne spist med salt og pepper, blir nå til noe du absolutt overhode ikke kunne spist, med mindre du er ca 6 måneder gammel. Det blir fiskegrøt.


4. Ok, NÅ kommer det morsomste med hele middagen. Server! Melvin syns det er perfekt å få servert lunken mat, eller lun da, som det heter på fint. Lun fiskegrøt.


For Melvin blir dette ca fem til syv middager, til en kostnad på omtrent 30 kr. Han er en liten hund, men han får mye til middag, særlig i perioder med mye aktivitet (løping og lange turer).


Restene får kjøle seg til romtemperatur på benken, og blir deretter satt i kjøleskapet i en tett boks. Kan også fryses porsjonsvis, for den som har orden på sånne ting, men vi bruker heller tiden på andre ting.


Det blir hvisket og tisket i krokene at Melvin er en bortskjemt hund, og det kan nok stemme, det, uten at jeg har tenkt å endre på middagsrutinene hans av den grunn. Hvorfor endre på noe som fungerer, liksom. Andre ting Melvin spiser til middag: rått kjøtt, vom, pølse (lite), brødskive med leverpostei (veldig sjelden, kun i nød), middagsrester (plukker ut løken...), rå kjøttdeig (dette er nok det han får mest) og rått egg. Jeg har også laget varianter av kyllinggrøt på samme prinsippet som beskrevet i oppskriften ovenfor.


Bon appétit!96 visninger

Du kan støtte Snuterbloggen på Patreon

Hei! Dette er bloggen. Den er en slags bro mellom den personlige jeg og bedriften min, Snuter. Jeg skriver om dyr, turer, løping, lesing, gadgets, samfunn og kanskje havregrøt, hvis du er riktig så heldig. 

I tillegg må jeg ha nok salt til såret, slik at det vil også komme reklame. Jeg skal prøve å ikke skrike så mye ellers. Beklager på forhånd.

snuterbloggen Matilde Linde

Følg snuterbloggen:

Følg oss på sosiale medier:

  • Instagram Social Icon

Her er det plass til annonser