• Matilde

Tre tomler opp (første tommel)

Her kommer et temmelig kjedelig innlegg om noen ting jeg har likt over middels godt i det siste. Ingen av disse tingene har noen særlig nyhetsverdi, sånne ting må du finne et annet sted og kanskje til og med betale for. Dette er godt, gammelt, gratis nytt. Dette innlegget handler om første tommel opp, og er, med mindre jeg dør eller blir alvorlig deprimert i mellomtiden, første innlegg ut i trilogien #tretomleropp.

Tommel #1: Personality Hacker Podcast


I Personality Hacker møter vi et par med usedvanlig god stemning seg i mellom, Joel og Antonia, som drøfter ulike aspekter ved relasjoner og livet med utgangspunkt i Myers-Briggs personlighetstest.


Personality Hacker teaches you the coding language of your mind and how to use it to create great relationships - a fulfilling career and happiness. Are you born with your personality, or does it develop over time? What is intuition? What's the fastest way to use your natural gifts to improve overall happiness?

Først. Hva er er Myers-Briggs personlighetstest, og hvorfor skal man sette seg inn i dette? Hva er det godt for? Sikkert ingenting. Alle sånne tester som skal måle ett eller annet ganske abstrakt og lite håndfast, har vel sine reliabilitets- og validitetsproblemer, for å snakke statistikk. Men alternativet er så mye kjedeligere - ikke måle noe som helst. Vil du leve i en verden der man ikke kan måle noe som helst, bare fordi noen sier at det er feeeeeeiiiiiiiiil og ufullsteeeendig og kjeeeedeliiiiig? Ikke jeg heller. For min del handler denne opphengtheten i alle mulige tester i stor grad handlet om å forstå meg selv (ikke på den moderne zen-måten) og har på en måte blitt et slags ledd i en slags selvutviklingsprosess (som heller ikke er særlig zen, bare så det er sagt). Og så skulle det plutselig vise seg at jeg kom ut som en type som er ekstremt opptatt av å forstå seg selv, og som går fullstendig i kok jo mer som forstås. Jeg ble nemlig INFJ - T. Jeg tror jeg må finne meg en INFJ-tatovering eller noe. Hallo, det er færre INFJ-er enn potensielle mensafolk her i verden. Akkurat denne sjeldenheten har for meg ikke vært noen bra ting, bare for å ha det klart. Det har bare gjort at jeg har følt meg enda mer unormal og alene helt fra jeg var ekstremt liten. Det er som å få en slags diagnose. Overraskelsen i dette var ikke hva denne diagnosen er eller betyr, for veldig mye av det er man jo klar over fra før, men overraskelsen ligger i hvor godt den stemmer. Å lese om min personlighetstype, var som å kjenne på at noen endelig forstår meg, og det har skjedd for aller første gang.


Jeg gidder ikke å si noe mer om begrensningene slike tester har, for nå skal jeg heller fokusere på mulighetene. (Dette er sikkert også en typisk INFJ-ting å si, herregud, vi er jo så fremtidsfokuserte at det er sikkert produsert massevis av sånne motiverende memes bare av folk med INFJ, ja, jeg sier folk med, for ingen er diagnosen sin, ikke sant, man har den, men man er den ikke. Faktisk lever jeg alltid i fremtiden, og hvor dumt er ikke DET, liksom, helt utrolig dumt. Jeg tror det er fordi at for meg er nåtiden allerede fortid. Fremtiden blir dermed en mer begripelig størrelse og også lettere å planlegge, strukturere, eller enda bedre; bare være helt åpen. Den er mye lettere å forholde seg til. Man kan endre og herje så mye man vil med fremtiden. Fortiden kan ikke endres, den må bare forstås og helst aksepteres, og det klarer jeg uansett ikke, mens nåtiden, den er jo allerede forbi.)


Det er mange personlighetstester. Noen er ganske så omfattende, som for eksempel The Big Five. Andre er populistiske og du kan finne ut hvem du er i årets sesong av Big Brother eller hvilket dyr du ligner mest på osv. Fra tull til alvor. Myers-Briggs-testen er ikke så omfattende å ta, men resultatet du får kan fortelle mye om deg og dine relasjoner, for eksempel til kolleger, venner, ektefelle, barn og foreldre, og det kan si noe om hvordan du løser arbeidsoppgaver:


The essence of the theory is that much seemingly random variation in the behavior is actually quite orderly and consistent, being due to basic differences in the ways individuals prefer to use their perception and judgment.

Sitatet er hentet fra www.myersbriggs.org


Mitt inntrykk er, og jeg er på ingen måte noen ekspert, at The Big Five handler aller mest om status quo på hvem du er, mens Myers-Briggs forklarer mer om prosessene bak hvorfor du er slik. Myers-Briggs forklarer de kognitive funksjonene, som gjør at du oppfattes som varm eller medmenneskelig eller arrogant eller hva som helst. The Big Five fanger opp type ekstroversjon eller introversjon mye bedre enn Myers-Briggs siden man scorer på flere underkategorier som til sammen utgjør personlighetstrekket introversjon/ekstraversjon, mens Myers-Briggs forklarer kanskje hvilke kognitive funksjoner som gjør at du oppfattes som irriterende livlig eller en reservert surpomp. Begge testene er gode indikasjoner på hvem du er, hvis du på død og liv vil vite det, og husk at du MÅ ingenting. Du MÅ ikke ta testene, herregud, du kan jo bare spørre noen. Eller du kan leve videre lykkelig uvitende. Samma for meg.


For å forklare testen kort og ikke fullt så godt, så går det ut på dette:

16 personlighetstyper, der halvparten er mest introverte eller mest ekstroverte. Det er jo grader av alt, ikke sant, veldig få befinner seg lengst ute på polene for i så fall har du nok allerede tippet over i en virkelig diagnose og burde kanskje søke hjelp snarest (et annet sted). Den introverte bølgen har kommet over oss de siste årene, kanskje det er en slags måte å ta igjen på en fullstendig ekstrovert verden, der alle skal være så EEEENTUSIAAAASTIIIIISKE!!!!!!!!!!!!! hele tiden. Introverte er misforståtte som både sjenerte, lukkede, deprimerte og uentusiastiske, og hvem vil vel ha en sånn surpomp som kundekontakt i bedriften sin, liksom? Nettopp. Utadvendt er det du må være skal du ha deg jobb, så hvis du egentlig er innadvendt, må du enten juge eller overforklare hvis du i det hele tatt kommer deg på intervju. Introversjon handler egentlig bare om dette:

Vi bli rett og slett slitne av folk. Det må være greit. Folk er jo innmari slitsomme. Vi liker dere, slapp av, vi syns dere er hysterisk morsomme, vi bryr oss om dere, vi bare trenger å lade opp for oss selv for å kunne gi andre mennesker noe annet enn et tomt skall. Får vi nok tid til å lade mellom slagene, merker du ikke en gang at vi er introverte når vi møtes. Vi er som alle andre, helt sant. Vi bare lader litt annerledes. Og når vi har lada, er vi nøye på hvor og med hvem vi velger å bruke opp denne knappe ressursen vår, energien. Ta biblioteket, da, for eksempel. En typisk introvert ting å plages av, er at biblioteket, et offentlig, gratis sted, betalt av både mine og dine skattepenger, fylt til taket med bøker og stillhet, et sted å trekke seg tilbake til, lade, lese, være i fred, har nå blitt en arena for sosialt samvær for ungdommer med utestemme, med lekekrok og lekeplass for skrikete småunger og med kaffemaskin og spiseplasser for understimulerte pensjonister. Ja, vi vet at alle betaler for at dette stedet skal eksistere, og dermed har alle rett til å benytte dette stedet for lading av hjernen. Det var slik før også. Bare å benytte biblioteket! Vær så god, et gratis, stille sted. Det er bare det at de introverte reglene som før gjaldt på denne introverte arenaen nå har blitt fullstendig endret til å passe den ekstroverte, som et slags ledd i samfunnsutviklingen der alle skal med og høyere besøkstall eller hva det nå er. Høyere appelleringsrate (?), kanskje. De ekstroverte har tusenvis av andre arenaer å være ekstroverte på, eller de kan for eksempel forsøke å dempe seg litt sånn at de passer bedre inn på biblioteket. Bare et tips!


Kjente introverte, morsomme folk i Norge, er Harald Eia, Linnéa Myhre, Jon Almaas, Tore Sagen, Knut Nærum, og sikkert mange flere.


Nok om det. Tilbake til Myers-Briggs. Introversjon og ekstraversjon er selvfølgelig en veldig stor del av din personlighet, men like viktig er hvordan hjernen din prosesserer informasjon, hvilke kognitive funksjoner som er din styrke, hvilke er dine svakheter, og hvordan kan du bruke dette positivt i dine relasjoner slik at du kan unngå at alt sammen går til helvete hele tiden. Relasjoner har potensial til å gå til helvete relativt ofte hvis du for eksempel er som et kolerisk følelsesmenneske som er sammen med en sindig flegmatiker.


Her er bokstavene i personlighetstypene forklart kort:

Extraversion and Introversion - The first pair of styles is concerned with the direction of your energy. If you prefer to direct your energy to deal with people, things, situations, or "the outer world", then your preference is for Extraversion. If you prefer to direct your energy to deal with ideas, information, explanations or beliefs, or "the inner world", then your preference is for Introversion.
Sensing and Intuition - The second pair concerns the type of information/things that you process. If you prefer to deal with facts, what you know, to have clarity, or to describe what you see, then your preference is for Sensing. If you prefer to deal with ideas, look into the unknown, to generate new possibilities or to anticipate what isn't obvious, then your preference is for Intuition. The letter N is used for intuition because I has already been allocated to Introversion.
Thinking and Feeling - The third pair reflects your style of decision-making. If you prefer to decide on the basis of objective logic, using an analytic and detached approach, then your preference is for Thinking. If you prefer to decide using values - i.e. on the basis of what or who you believe is important - then your preference is for Feeling.
Judgment and Perception - The final pair describes the type of lifestyle you adopt. If you prefer your life to be plannedand well-structured then your preference is for Judging. This is not to be confused with 'Judgmental', which is quite different. If you prefer to go with the flow, to maintain flexibility and respond to things as they arise, then your preference is for Perception.

Hentet fra teamtechnology.co.uk


Åtte bokstaver, 16 kombinasjoner, og så har vi den lille bokstaven etter bindestreken som sier noe om hvordan du reagerer på ekstern input, eller ytre stress om du vil. Assertive (A) er liksom den bakoverlente typen, da, som ikke tar det så tungt, mens Turbulent (T) er litt mer... masete inni seg, kan jeg tenke meg. Dette kan du lese mer om her.


Så har vi meg, da. Det er derfor jeg blogger, ikke sant, for å snakke om meg selv. Her er meg. Beklager bildet, jeg hadde jo faktisk ikke tenkt å blogge om egen fortreffelighet på denne måten da jeg tok testen, den ideen fikk jeg først etterpå. Jo mer jeg leste osv.


INFJ FTW!!!!

Også kalt høysensitive, med overveldende følelsesliv, ofte presis intuisjon og på stadig jakt etter det perfekte, forbedringer, potensial, autensitet. Diplomaten, som både forstår og elsker (visse) mennesker, men neppe klarer å uttrykke verken dette eller noe annet på en forståelig måte. Alltid misforstått. Gratulerer til meg. Topp stemning. Gode fremtidsutsikter.


Henger du fortsatt med? For å gjøre det hele ekstra komplisert, har man også delt opp de kognitive funksjonene i introvert og ekstravert. Vi har introvert og ekstravert intuition, sensing, thinking, feeling, judging, perceiving. Dette må du rett og slett lese om her, og her, for nå begynner dette blogginnlegget å bli temmelig langt. Dette er den mest spennende delen av hele personlighetstesten, for det handler både om hvilken informasjon du tar inn og hvordan du prosesserer denne. Du tar små og store avgjørelser basert på det du besitter av informasjon, så hva skjer med avgjørelsene dine hvis du klarer å ta inn annen tilgjengelig informasjon? Nettopp dette er faktisk grunnlaget for alle mulige konflikter eller harmoni. Krig og fred og sånn. Grunnlaget for relasjoner i det hele tatt. Hva er et samfunn uten relasjoner? Ingenting.


Og det er dette Personality Hacker Podcast handler om. Nettside her.

Du kan ta Myers-Briggstesten her.


Siden du har orket å lese alt dette, tatt testen, lastet ned podcasten og gjort den klar på spillelista di, regner jeg med at du syns dette var interessant. Da vil jeg gjerne høre om det! Kommentarer er helt på sin plass. Lykke til og kosemose-kyzz-og-klemz.


169 visninger

Du kan støtte Snuterbloggen på Patreon

Hei! Dette er bloggen. Den er en slags bro mellom den personlige jeg og bedriften min, Snuter. Jeg skriver om dyr, turer, løping, lesing, gadgets, samfunn og kanskje havregrøt, hvis du er riktig så heldig. 

I tillegg må jeg ha nok salt til såret, slik at det vil også komme reklame. Jeg skal prøve å ikke skrike så mye ellers. Beklager på forhånd.

snuterbloggen Matilde Linde

Følg snuterbloggen:

Følg oss på sosiale medier:

  • Instagram Social Icon

Her er det plass til annonser